Wanneer met pensioen?

PensioenKompas geeft Antwoord

Jaren geleden was het allemaal wat simpeler. Duidelijkheid over je pensioen.

Als er zoveel blijft veranderen, de regels in het pensioenakkoord en de hoogte van de AOW-leeftijd, hoe weet jij dan wanneer je met pensioen kunt?

Jouw pensioen is uit meerdere onderdelen opgebouwd. Hoe hoog en wanneer je met pensioen kunt is afhankelijk van hoe jij dit hebt geregeld.

Ontdek wanneer jij met pensioen kunt en krijg
antwoord op de vragen:

  • Welke rol speelt de AOW-leeftijd?
  • Hoe hoog is jouw pensioen?
  • Hoe bepaal je wanneer je met pensioen kunt?

Wanneer kun je met pensioen en welke rol speelt
de AOW-leeftijd?

In de meeste gevallen ligt de AOW-leeftijd gelijk met de leeftijd wanneer je met pensioen kunt. Of dit in jouw geval ook zo is, zal liggen aan hoe dit door jou, of door je werkgever, geregeld is.

Gelukkig is er sinds 2008 een aanpassing in de pensioenwet doorgevoerd die pensioenaanbieders verplicht een UPO te verstrekken. Het Uniform Pensioen Overzicht geeft inzicht in de hoogte van je pensioen (bij je huidige werkgever) en vertelt je meer over jouw huidige pensioensituatie.

Eens in de vijf jaar ontvang je een compleet pensioenoverzicht. Dit overzicht geeft inzicht in het opgebouwd pensioen bij eerdere werkgevers.

Hoe prettig dit soort overzichten ook zijn, om goed te kunnen bepalen wanneer je met pensioen kunt, dien je het complete plaatje helder en inzichtelijk te hebben. Bij deze zaken zullen we later in dit artikel stil staan.

Wil je zeker weten dat je met de juiste cijfers werkt, een goed inzicht krijgt en écht weet wanneer je met pensioen kunt? Schakel dan de hulp in van een pensioenadviseur.

Wanneer wil je met pensioen en hoeveel pensioen
mag je verwachten?

De regels van het pensioenakkoord en de hoogte van de AOW-leeftijd spelen een rol bij wanneer jij met pensioen kunt. Maar dit betekent niet dat je stuurloos hoeft te wachten.

Zonder dat jij het nu bewust in de gaten hebt, kan het zijn dat je eerder met pensioen kunt dan jij nu verwacht. Waar velen bij het berekenen en bekijken van hun eigen pensioen op de oppervlakte blijven, kan een kleine verdieping een drastisch verschil maken.

  • Wanneer wil je met pensioen? Hoeveel pensioen heb je écht nodig? Welke andere vermogens heb je (onbewust) opgebouwd?
  • Hoe hoog is op dit moment je pensioen? Hoeveel jaar kun je zelf overbruggen?
  • Heb je voldoende inzicht in je volledige financiële toekomst?

Heb je nog geen direct antwoord op dit soort vragen, dan is het zaak dat je eerst op onderzoek gaat. Doe onderzoek naar je toekomstige kosten, toeslagen, vermogensopbouw en opgebouwde pensioen. Bespreek deze zaken (met je partner) en laat je tijdig bijstaan door een adviseur die verder kijkt dan alleen jouw pensioen.

Wanneer je met pensioen kunt heeft maar voor een klein gedeelte te maken met hoe jij je pensioen hebt geregeld. Een hoog pensioen helpt, maar een veranderde woonsituatie, andere kosten en inkomsten spelen een veel belangrijkere rol.

Wil je echt richting geven aan je pensioen en weten wanneer je met pensioen kunt? Laat je dan helpen door het advies van een pensioenadviseur.

Hoe bepaal je wanneer je met pensioen kunt?

Je wil snel inzicht krijgen en weten wanneer je met pensioen kunt. Eerder hebben we het al gehad over enkele zaken waarmee je rekening dient te houden.

Voor een scherp en compleet overzicht dien je inzicht te krijgen in:

  • De hoogte van jouw pensioen
  • De dag waarop je met pensioen wilt
  • Jouw toekomstsituatie

Hoeveel pensioen heb je opgebouwd?

De hoogte van je pensioen en een handig overzicht daarvan kun je opvragen via mijnpensioenoverzicht.nl. Houd er bij de planning rekening mee dat dit een overzicht is dat automatisch is gegeneerd en niet altijd kloppend is. Zorg dat je zeker weet dat je alle stukken hebt en dat de cijfers actueel zijn.

De dag van jouw pensioen

Hoe wil je dat straks jouw pensioen er uit ziet? Wil je nog blijven werken, heb je vermogen opgebouwd, blijf je wonen waar je nu woont?

Je wil voorkomen dat je denkt alles goed geregeld te hebben, en straks voor zeer vervelende verrassingen komt te staan.

Onbezorgd genieten van je pensioen lukt alleen wanneer jouw pensioen je leefstijl dekt. Denk na over wanneer je met pensioen wil en hoe je leven er dan uitziet.

Jouw toekomstsituatie en je pensioen

Denk na over je toekomst. Met welk inkomen ben je tevreden, welke lasten dien je te dragen en welk pensioen past bij jouw leefstijl?

Zorg eerst dat je inzichtelijk maakt met welke kosten je te maken hebt. Denk na over of je naast je pensioen nog andere inkomsten hebt. Breng dit goed in kaart en bereken dan hoeveel pensioen je nodig hebt.

Heb je inzichtelijk gemaakt hoeveel pensioen je hebt opgebouwd, wanneer je met pensioen wil en hoe je toekomstsituatie er uit gaat zien?

Bekijk dan of je huidige pensioen dekkend is en met welke overbrugging jij te maken krijgt.

Liever niets over het hoofd zien en zeker weten dat jij onbezorgd kunt genieten van je pensioen?

Onbezorgd genieten? Geef richting aan je pensioen

Wanneer je ook met pensioen wilt, blijf niet op de oppervlakte. Voorkom onnodige teleurstellingen, krijg
direct helder inzicht, bespaar jezelf de frustraties, de talloze uren uitzoekwerk en laat je ondersteunen met
slim pensioenadvies.